Stränder på Gotland

Gotland är en ö, med många härliga stränder. Kuststräckan på denna ö är 80 km lång, så du har många platser att välja på. Du har därmed flera badstränder att besöka, så väl som att det finns både insjöbad och kalkbrott. Bland populära stränder på denna ö finns bland annat Tofta strand, en bit utanför Visby. Du har även Sudersand på Fårö, samt Ljugarn, Sandviken, Ihreviken, Hörte och Åminne. Andra stränder är Norderstrand, Snäck, Gustavsvik och Visby havsbad. Behöver du boende hittar du här billigt hotell i Visby.

De sju bästa stränderna på Gotland

Gotland har ju som sagt många stränder att välja mellan. Här får du sju av de allra bästa.

Sudersand, som ligger på Fårö, är en strandremsa på fem kilometer och stranden består av finkornig sand. Det är långgrunt vatten och det finns kiosker, barer, restauranger och boenden precis jämte. För att komma hit måste du ta Fåröfärjan, som är gratis. Var ute i god tid, eftersom kön snabbt blir lång.

Norsta Aurar ligger även det på Fårö, nära Sundersand. Dock är det inte lika fullt med folk på denna strand. Det beror förstås på att det är en klassisk naturiststrand.

Tofta strand är stranden de allra flesta besöker när de är på Gotland. Här är det ofta evenemang och olika typer av tävlingar. Här sker även Tofta after beach. De allra flesta människor håller till i den södra änden av stranden, så vill du ha lite mer lugn och ro, ta dig norrut. Ju mer norr du kommer på denna strand, desto lugnare och mindre folk blir det.

Hideviken är en långgrund sandstrand och det finns en camping precis bredvid. Detta är den perfekta stranden för barnfamiljen.

Sandviken, i närheten av Östergarn har det mesta man kan önska sig av en strand. Det är sandstrand, men längre åt söder övergår det till klippor. Tar du en tur norr om stranden hittar du fiskeläget Sysne med rökt fisk, glass, kaffe och annat gott.

Smöjens kalkbrott är ett alternativ när det är algblomning i havet. Detta ligger jämte Blå lagunen. Till den åker det många turister och är du här mitt i sommaren, välj den östra sidan som är Smöjen. Annars rekommenderar vi dig att åka hit i augusti, då det är mindre folktätt.

Austre ligger längst ner på sydspetsen. Denna strand har ett perfekt söderläge och du kan njuta av soluppgången eller solnedgången. Du har även en fin utsikt över Heligholmen.

Andra badplatser på Gotland

Bland andra badplatser och stränder på Gotland har du bland annat bad med brygga i Katthammarsvik, Badhusparken Fårösund eller Brissund, som är en liten strand i Väskinde. Du har också Bungeviken, Burgsvik bad, Gothems strandbad, Klintehamn hamnbad, Lausviken och Lickershamn. Utöver dessa finns det ännu fler badplatser, stränder och så vidare. Då Gotland är en ö så går det att bara i stort sett var som helst där du känner att det passar. Du kan välja bland stränder med sand, eller platser med mer klippor. Kör runt, eller ta cykeln och upptäck egna smultronställen att stanna till vid för att bada.