Nöjen på Gotland

Gotland är en ö, fylld med många sevärdheter och nöjen. Många gånger kan det vara så att man inte hinner med allt under en enda semestervecka. Det finns då ett par favoriter du inte bör missa och därmed välja först. Gotland är så mycket mer än bara Visby. Det finns saker att göra från norr till söder. En sak många pratar om, är kalkbrottet vid namn Blå lagunen. Många turister åker gärna hit mitt i sommaren, men vill du slippa trängas, så åk hit i augusti. Du som vill åka till en ö, på ön, ska bege dig längst upp på Gotland och ta färjan över till Fårö. Denna ö är svår att beskriva, den måste upplevas. Du hittar bland annat caféer, restauranger och evenemang här, men även lugnet och naturen. På denna ö bodde för övrig Ingemar Bergman.

Åker du längst ner på Gotland, så möts du av Hoburgsgubben, i Hoburg. Detta är Gotlands mest kända raukar. Står man i en viss vinkel så ser nämligen rauken ut som ett manshuvud. Raukar kan du för övrigt se över hela ön. Gotland har som nämnt mycket att se och göra över hela ön. Bland annat är ett besök i Lummelundagrottan att rekommendera, så väl som en tur ut på Lojsta hed. Där möts du av russ, alltså små ponnyhästar, som är den enda inhemska rasen och som funnits på Gotland sedan urminnes tider. Sommartid så betar de fritt på denna hed.

Visby stad

Visby är en stad full med nöjen och det oavsett årstid. Dock är det som allra mest aktivitet här under sommaren. Bland annat så har Visby och Gotland flera olika temaveckor kan man säga. Det är dels Stockholmsveckan vecka 29, medeltidsveckan vecka 32 samt politikerveckan eller Almedalsveckan som sker första veckan i juli varje år. Visby som stad består av dels innerstaden, innanför den imponerande ringmuren och så staden utanför ringmuren. Det är Visby innanför muren som är den mest välbesökta. Du kan promenera på kullerstenar, besöka Galgberget, ta en picknick i Almedalen, eller vandra runt i Botaniska trädgården. I Visby finns det gott om restauranger, caféer och uteliv. Bland annat rekommenderar vi dig att besöka Munkkällaren, som är en restaurang och nattklubb. Intill ligger Gutekällaren, som är en sommaröppen nattklubb med terrass och barer. Missa inte heller Kallis, som är Visbys största after beach.

Övrigt du inte bör missa på Gotland

För att berätta om allt som Gotland och Visby har att erbjuda så skulle vi behöva ha många fler sidor på oss. Det bästa du kan göra för att uppleva hela ön, är att ta bilen runt, eller varför inte cykeln! Bland sevärdheter och nöjen på ön utöver de redan nämnda har du Gotlands museum, Högklint, lilla och stora Karlsö, Bungemuseet, Folhammar raukområde och Ekstakusten. I Visby så väl som runt på hela ön finns det även gott om kyrkor, ruiner och gamla byggnader. Så oavsett om du är på jakt efter kultur, historia, nattliv eller annat så har denna ö det mesta du kan tänka dig!